Artikelbeschreibung


Utak – keresztek – keresztutak

Utak – keresztek – keresztutak

Status
NEM KAPHATÓ    
Teilen
Funktionen
Kurzbeschreibung
A 20. század viszontagságaiból egy szelet: Bényi Károly gyermek- és ifjúkora, valamint háborús évei.
Négyévesen kerül a zavarokkal küzdő Budapestről a Felvidékre. A szűk pesti utcák helyett a végtelennek tűnő horizont: ameddig a szem ellát, minden elérhető, meghódítható. Élvezi a szabadságot és a sarjadó demokrácia légkörét. Gimnáziumi, pozsonyi egyetemi évei alatt eredményesen sportol, tehetséges atléta. Úgy hajítja a gerelyt, hogy bizakodással álmodhatja: egyszer majd az olimpia… S mi jön helyette? A 2. világháború. Gerely helyett a gránátokat dobhatja messzire, riasztva az ellenfelet, védve-mentve katonáit.
Ilyen és hasonló sorsot sokan éltek át. Bényi Károly életútja mégis különleges. Mert különleges a mindezt átélő ember. Személyiségéből – és írásából – árad a derű, a nyugalom, a bizakodás. Az az állandó belső ösztön, hogy adni, segíteni a legnagyobb öröm. Soha nem fél a veszélyektől, mert csak arra gondol, hogy miként segíthet másokon. Úgy érzi, őt nem érheti baj.
„Csak” az álmait zúzta szét a történelem. Nem bánja. Úgy véli, hogy ezt az életutat ajándékba kapta a gondviseléstől. A tövises életutat nem irigyeljük tőle, sokan átéltek hasonlót, de azt a rendíthetetlen hitet, bizalmat, derűt, életerőt, ahogy sorsa viszontagságait fogadta és legyőzte – azt igen!

Autor
Bényi Károly
Titel
Utak – keresztek – keresztutak
ISBN
9789634462118
Verlag
Argumentum Kiadó
Ausgabedatum
2002
Bindung
ragasztókötés
Oldalszám
256
Formátum
Fr/5.