Artikelbeschreibung


Duineser Elegien – Duinói elégiák

Duineser Elegien – Duinói elégiák

-25%
Artikelpreis
2 200 Ft
Aktionspreis: 1 650 Ft
Artikel in Warenkorb legen
Teilen
Funktionen
Kurzbeschreibung
Fiatalon a fiatal Rilkét olvastuk eredetiben és magyar fordításban. Később, a tengeren túl, hosszú éveken át az angol nyelv dimenzióiba mélyedtünk. Az érett Rilkével érett korban találkoztunk.

A híres aforimza szerint „költészet az, ami elvész a fordításban”. A fordító kettős alázattal közelít az alkotáshoz: az egyikkel annak tartozik, amit az alkotó mond, a másikkal pedig annak, ahogyan mondja. És míg a fordító azon fáradozik, hogy mindkét tartozását leróhassa, észreveszi, hogy valójában a két tényező összejátszása az, ami elillant a kezéből.

Ha így van, mire való a próbálkozás?

A válasz erre a kérdésre nagyon bizonytalan. Először is talán azért, mert nem a fordító választja, amit lefordít, hanem a vers választja a fordítót. Amikor egy vers hömpölyögni és zenélni kezd a fordító tudatában, egyszerre csak, váratlanul, néhány sor lassan megszólal az anyanyelv szavaival: legtöbbször esetlenül, mégis, nagyon ritkán, az eredetinek mélyebb megértését ígérve. De, mint minden ígéret, ez is gyakran hamis és csalóka. Néha makacs az anyanyelvi sugalmazás, és nem lehet elhessegetni. Ilyenkor a fordítónak – aki ugyan nagyon is tudatában van annak, hogy mennyire esendő – eszébe jut, hogy navigare necesse est. Törékeny hajóján hát nekivág a kalandnak, aminek nem tud ellenállni.

Már sokat írtak a Duinoi elégiákról: volt, aki arra vetemedett, hogy hosszasan és részletekben elmagyarázza a jelentésüket. Számunkra ez a versciklus feltár egy varázsos katedrálist, amit minden egyes ember felépít magának saját életének szerelmeiből, eszméletéből, szenvedéséből és elmúlásából. Talán nem vesztegettük az időt, ha útjelző lehetünk az olvasó számára Duinói elégiák kincseihez.

„…Pitié pour nos erreurs pitié pour nos péchés”.
Autor
Rainer Maria Rilke
Titel
Duineser Elegien – Duinói elégiák
ISBN
9789634462618
ISSN
201251001909
Verlag
Argumentum Kiadó
Ausgabedatum
2016.10.07
Bindung
ragasztókötés
Oldalszám
112
Fordító
Pintér Gábor György és Pintérné Léderer Vera
Ähnliche Artikel