Artikelbeschreibung


Gondolatok a kultúráról, a műveltségről és a közművelődésről

Gondolatok a kultúráról, a műveltségről és a közművelődésről

Status
NEM KAPHATÓ    
Artikelpreis
2 500 Ft
Artikel in Warenkorb legen
Teilen
Funktionen
Kurzbeschreibung

Ez a szöveggyűjtemény különböző években született írásaimat tartalmazza három nagyobb témakörben. A kultúra, a műveltség és a közművelődés fogalma köré csoportosítva vizsgálja azok jelentését és a velük összefüggő problémákat. Célom ezzel az összeállítással, hogy érzékeltessem az egyes témakörök változó megítélését és egyúttal azok többoldalú megközelítését.


Ez a szöveggyűjtemény különböző években született írásaimat tartalmazza, három nagyobb témakörben. A kultúra, a műveltség és a közművelődés fogalma köré csoportosítva vizsgálja azok jelentését és a velük összefüggő problémákat. Célom ezzel az összeállítással, hogy érzékeltessem az egyes témakörök változó megítélését, és egyúttal azok többoldalú megközelítését.

Az egymástól függetlenül kialakult cikkekben, előadások szövegeiben voltak ismétlődő megállapítások. Egy részüket töröltem, másokat azonban meghagytam, mert megtörték volna az eredeti gondolatmenet logikus rendjét. Az egyes írások csoportosítását inkább tartalmi összefüggések határozták meg, s nem annyira időrendiek. Keletkezésük idejét azonban – néhány kivételtől eltekintve – a szövegek végén jeleztem, így megállapítható, hogy az adott írás szemlélete hogyan kapcsolódik a korát meghatározó körülményekhez. Ahol a keltezés idejét nem tudtam feltüntetni, azok a fejtegetések általában régebbiek, és nem is jelentek meg nyomtatásban sehol sem. Talán mégis érdekesek lehetnek az olvasók számára, már csak azért is, mert kiolvasható belőlük, hogyan változott meg időközben a felfogásom és a stílusom. Tény, hogy a régebbi írásokat ma már másképpen fogalmaznám meg, de a hitelesség kedvéért jobbnak tartottam ezek meghagyását.

A kötet összeállításával nem törekedtem egy témakör egészének átfogására, csak azokat az írásokat válogattam össze, amelyeknek ma is lehet valamilyen szempontból érvényesíthető mondanivalója. A kötet fogadtatása azonban jelezheti, hogy melyek azok a problémák, amelyeknek részletesebb értelmezésére a jövőben vállalkozni kell. (E vonatkozásban szívesen fogadom a visszajelzéseket.)


(Maróti Andor)

Autor
Maróti Andor
Titel
Gondolatok a kultúráról, a műveltségről és a közművelődésről
ISBN
9789634464266
Verlag
Trefort Kiadó
Ausgabedatum
2007
Bindung
ragasztókötés
Oldalszám
236
Formátum
B/5. (160 × 235 mm)