Artikelbeschreibung


Perlrott Csaba Vilmos

Perlrott Csaba Vilmos

Status
NEM KAPHATÓ    
Artikelpreis
2 300 Ft
Teilen
Funktionen
Kurzbeschreibung
Perlrott Csaba Vilmos a 20. századi magyar festészeti Formanyelv egyik megújítója. Élete egy részét – az elmúlt század művészetének fejlődése szempontjából legizgalmasabb első évtizedeket – Európa jelentős művészeti központjaiban töltötte. Egyszerre szemtanúja, felvevője és átadója a kortárs francia és német művészetnek. Európai tanultságú festő, aki igen sokat utazott s állított ki…
Nagybányáról 1905-ben Párizsba utazik, s ez döntően hat fejlődésére. A frissen szerveződő Matisse-iskola egyik alapítója. A francia fővárosból Magyarországra visszatérő úgynevezett „neósokat” a nagybányai művésztelepen ellenséges hangulat fogadja. Perlrott mozgalmas életének minden állomásáról mégis ide tér vissza, ami egyben jelzi is e légkör és a környező táj meghatározó élményét.
Az 1910-es években a kecskeméti művésztelep alapítójaként is működik.

Az 1920-as évek elején a Felvidéken, majd Németországban jár feleségével, Gráber Margit festőművésszel és kapcsolatba kerül az expresszionizmussal. Az évtized derekától majdnem a 2. Világháború kitöréséig nyáron Nagybányán, télen Párizsban dolgozik. Ekkortól kezdve izgatja nagy motívuma, a Notre Dame, melyet igen sok festményén megörökített.
Az 1930-as évek táján ismét erősebben közeledik a természetelvűség felé. Ettől az időtől kezdve rendszeresen eljár Szentendrére. Képeit a természet uralja, a fák nyugtalan lombozata között pásztáz a kis szentendrei utcákon.
Az évtizedekben mérhető szentendrei alkotói periódus művészetének látványfestő korszaka, amely haláláig tart.
Autor
Benedek Katalin
Titel
Perlrott Csaba Vilmos
Untertitel
1880–1955 alkotói pályájának főbb állomásai
ISBN
9789637219566
Ausgabedatum
2005
Bindung
ragasztókötés
Oldalszám
112