Tisztelt vásárlóink!
A 2020.07.01-én életbelépő változások miatt a belföldi adószámmal rendelkezők (cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok, egyesületek, stb.) számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Ezért kérjük ha ön rendelkezik adószámmal (nem azonos a magánszemélyek adóazonosítójával) a megrendelésen  minden esetben tüntesse fel! Ennek hiányában nem áll módunkban számlát kiállítani, így a megrendelést sem tudjuk teljesíteni. 

Termék részletek


A Baumgarten alapítvány

A Baumgarten alapítvány

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Termék ára
7 500 Ft
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
I. kötet: 1917. szeptember–1929. június
II. kötet: 1919. július–1935. december
III. kötet: 1936. január–1941. október
Baumgarten Ferenc Ferdinánd (1880–1927) esztéta, kritikus volt. Vagyonát irodalmi alapítvány céljaira hagyta. Kezelésével és a Baumgarten-díj odaítélésével Babits Mihályt és Basch Lórántot bízta meg. Halálakor Babits a következőket írta:
„Egy ember halt meg, aki igazi író volt: azaz a Szellem Embere. Mert mi más az Író? Noha különös és barbár kort élünk, ahol még a Toll sem áll mindig a Szellem pártján. Nem a Tollnak, hanem a Szellemnek élni: belső életet jelent: zárkózott, nemes és előkelő életet; – s ennek a halottnak élete ilyen volt.
Ismerte-e Baumgarten a magyar író helyzetét? Ha nem ismerte, bizonnyal megérezte. Így támadt hatalmas alapítványa: szívből támadt, a Szellem és a Magyar Szellem sorsával való törődésből és együttérzésből: amilyent csak Annál lehet elképzelni, akinek egész élete a Szellem életébe olvadt. Nem a »tehetség jutalmazásáról« van itt szó; nem is könyöradományokról apró nyomorok pillanatnyi enyhítésére. Szabadságról van szó, függetlenségről és munkalehetőségről a Szellem számára.
Mily nagy dolog, mily tökéletes önzetlenség, az életben a halál utániakkal törődni! Arról gondolkodni, »aki helyünkre áll«, visszavonult egyszerűségben szerényen és szótlanul készíteni a jövőt, melyet már látni sem fogunk, örök utat csinálni az Élet árkai és göröngyei között, hogy e barbár században is nyugodtan indulhasson el az isteni utas: a Szellem utasa!”
Sorozatcím
Babits kiskönyvtár
Cím
A Baumgarten alapítvány
Alcím
Dokumentumok I-III. 1917-1941
ISBN
9789634462637
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
2003
Kötés
ragasztókötés
Oldalszám
644+604+446
Kötetek száma
3
Formátum
A/5.