Tisztelt vásárlóink!
A 2020.07.01-én életbelépő változások miatt a belföldi adószámmal rendelkezők (cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok, egyesületek, stb.) számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Ezért kérjük ha ön rendelkezik adószámmal (nem azonos a magánszemélyek adóazonosítójával) a megrendelésen  minden esetben tüntesse fel! Ennek hiányában nem áll módunkban számlát kiállítani, így a megrendelést sem tudjuk teljesíteni. 

Termék részletek


Hegedüs Sándor, a százkezű politikus

Hegedüs Sándor, a százkezű politikus

Státusz
NEM KAPHATÓ    
-25%
Termék ára
4 500 Ft
Akció: 3 375 Ft
Termék kosárba helyezése
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
Hegedüs Sándor (1847-1906) a 19. század második felének és a 20. század első éveinek mára sajnálatosan elfeledett kiemelkedő személyisége, neves publicistája és ismert politikusa volt. Halálakor azt írta róla Mikszáth Kálmán: a százkezű ember halt meg itt, aki valamennyi kezével dolgozott, soha se pihent, mert soha el nem fáradt, egy percre meg nem állt, mindig sietett. 
A jelen kötet a véletlennek köszönheti megjelenését. Hatvan évig rejtette titkait az a hét utazóláda, amelyekkel egykor Hegedüs Sándor, Széll Kálmán kereskedelmi minisztere utazott szerte a világban. Ezekben kaptak helyet azok a dokumentumok, amelyeket lánya, Hegedüs Rózsi (1881-1947) évtizedeken át gyűjtött, elsősorban az apjáról, ezen túl pedig nem kevéssé családja egészéről. Hegedüs Sándor felesége Jókay Jolán, Jókai Mór unokahúga volt; gyermekei: Rózsi, Sándor és Hegedüs Lóránt, a későbbi pénzügyminiszter. Hegedüs Rózsi unokái, Tőry Edit és Magda ma is élő örökösei ennek a hagyatéknak. Még gyerekek voltak, amikor a második világháború után a lezárt ládák annak a budai háznak a pincéjébe kerültek, ahol Tőry Magda ma is él. A pince renoválása során nyitottuk föl a ládákat, és egykori történész szakosként nem volt nehéz fölismernem a megtalált dokumentumok jelentőségét. Az örökösök jóváhagyásával és megbízásából kezdettől fogva arra törekedtem, hogy e dokumentumok közkinccsé váljanak. Ennek megfelelően a teljes hagyaték rövidesen az Országgyűlés Múzeumába kerül. Törekvésem volt továbbá, hogy a fellelt hagyaték nyomán egy ezt szolgáló kiadvány révén rátereljem a figyelmet Hegedüs Sándor tevékenységében sokoldalú életére és eredményekben vitathatatlanul gazdag munkásságára. Szerencsés körülménynek mondható, hogy a kiadvány létrehozásának tervével megkeresett történészek, a kiadó, valamint a kötetünk megjelenését lehetővé tevő intézmények vezetői (a Magyar Országgyűlés, a Parlament Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a XII. kerületi Önkormányzat) egyaránt pozitívan fogadták kezdeményezésemet. Mindezen tényezőknek köszönhető, hogy a mai kor embere számára Hegedüs Sándor neve és alakja több évtizedes feledés után visszakerülhet a nemzeti emlékezetbe. Hiszem, hogy e kiadvány révén hasznosulhat Hegedüs Sándor életműve, és sokakhoz eljut annak mának szóló üzenete.
Cím
Hegedüs Sándor, a százkezű politikus
Alcím
Tanulmányok, dokumentumok
ISBN
9789634467151
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
2014.01.01
Kötés
keménytáblás
Oldalszám
656