Termékajánló
Termék részletek


Perlrott Csaba Vilmos

Perlrott Csaba Vilmos

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Termék ára
2 300 Ft
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
Perlrott Csaba Vilmos a 20. századi magyar festészeti Formanyelv egyik megújítója. Élete egy részét - az elmúlt század művészetének fejlődése szempontjából legizgalmasabb első évtizedeket - Európa jelentős művészeti központjaiban töltötte. Egyszerre szemtanúja, felvevője és átadója a kortárs francia és német művészetnek. Európai tanultságú festő, aki igen sokat utazott s állított ki...
Nagybányáról 1905-ben Párizsba utazik, s ez döntően hat fejlődésére. A frissen szerveződő Matisse-iskola egyik alapítója. A francia fővárosból Magyarországra visszatérő úgynevezett „neósokat" a nagybányai művésztelepen ellenséges hangulat fogadja. Perlrott mozgalmas életének minden állomásáról mégis ide tér vissza, ami egyben jelzi is e légkör és a környező táj meghatározó élményét.
Az 1910-es években a kecskeméti művésztelep alapítójaként is működik.
Az 1920-as évek elején a Felvidéken, majd Németországban jár feleségével, Gráber Margit festőművésszel és kapcsolatba kerül az expresszionizmussal. Az évtized derekától majdnem a 2. Világháború kitöréséig nyáron Nagybányán, télen Párizsban dolgozik. Ekkortól kezdve izgatja nagy motívuma, a Notre Dame, melyet igen sok festményén megörökített.
Az 1930-as évek táján ismét erősebben közeledik a természetelvűség felé. Ettől az időtől kezdve rendszeresen eljár Szentendrére. Képeit a természet uralja, a fák nyugtalan lombozata között pásztáz a kis szentendrei utcákon.
Az évtizedekben mérhető szentendrei alkotói periódus művészetének látványfestő korszaka, amely haláláig tart.
Szerző
Benedek Katalin
Cím
Perlrott Csaba Vilmos
Alcím
1880-1955 alkotói pályájának főbb állomásai
ISBN
9789637219566
Kötés
ragasztókötés
Kiadás éve
2005
Oldalszám
111