Tisztelt vásárlóink!
A 2020.07.01-én életbelépő változások miatt a belföldi adószámmal rendelkezők (cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok, egyesületek, stb.) számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Ezért kérjük ha ön rendelkezik adószámmal (nem azonos a magánszemélyek adóazonosítójával) a megrendelésen  minden esetben tüntesse fel! Ennek hiányában nem áll módunkban számlát kiállítani, így a megrendelést sem tudjuk teljesíteni. 

Termék részletek


Vatikán, püspökök, kispapok

Vatikán, püspökök, kispapok

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
Székely Tibor könyve úttörő vállalkozás. Ez az első tényfeltáró összefoglaló a budapesti Központi Szemináriumban 1956–1962 között történtekről: az Opus Pacis mozgalomról, a kispaplázadásról, a megfigyelésekről, beszervezésekről és kizárásokról. A szerző – maga is a Szeminárium 1959-ben kizárt növendéke – koronatanúja és szenvedő áldozata is az eseményeknek.
Nyugdíjba vonulása után fogott bele a szemináriumi életet érintő dokumentumok feltárásába, hogy a még túlélők tényszerűen is megismerhessék: mi, miért és hogyan történt?
Kötetét a magyar egyházi és állami levéltári anyag összes fellelhető forrását felhasználva építette fel, figyelembe véve az eddig publikált szakirodalmat is. Áttekintette a Központi Papnevelő Intézet irattárát, a Történeti Hivatal – ma Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – anyagát, később betekinthetett az Állami Egyházügyi Hivatal archívumába is.
A több száz bizonyító erejű, megdöbbentő dokumentum közzététele tovább növeli a mű értékét. (Ilyen pl. Prazsák Mihály szombathelyi állami megbízott 1958. november 25-én kelt hatoldalas szigorúan titkos javaslata, hogyan kellene a katolikus papnevelést kommunista kézbe venni.) Nem kétséges, hogy a könyv a 20. századi magyar katolikus történetírás egyik legfontosabb forrásmunkája lesz.
Szerző
Székely Tibor
Cím
Vatikán, püspökök, kispapok
Alcím
1. kötet: Tiltás – Tűrés – Lázadás. 1959–1962. A levert forradalomtól a kispaplázadásig BM és ÁEH dokumentumokban, 2. kötet: Tiltás – Tűrés – Lázadás. 1959–1962. A titkos szemináriumtól a II.Vatikáni zsinatig BM és ÁEH dokumentumokban
ISBN
9789634467748
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
2017.02.10
Kötés
keménytáblás
Oldalszám
612+552
Kötetek száma
2