Szűrés
Recenzió
Termék részletek


„Magyarország, Veled az Isten!"

„Magyarország, Veled az Isten!"
  • „Magyarország, Veled az Isten!"
  • „Magyarország, Veled az Isten!"

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Termék ára
1 100 Ft
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről

„Csak az marad meg, amit feljegyzünk – a kimondott szavakat, sőt a megtörtént dolgokat [is] elfújja a szél – feledésre vannak ítélve, és el is felejtődnek. Hogy ez a hallatlanul gazdag, szomorú időszak mit jelent és mit jelentett Magyarországnak, az maga a legkisebb részleteiben is nagyon fontos kell, hogy legyen.” Világos után négy hónappal írta ezt Brunszvik Teréz, aki hamar rádöbbent, hogy milyen nem mindennapi idők köszöntöttek a vén Európára, s benne szeretett hazájára, Magyarországra.

Ő nem hallathatta szavát sem országos, sem kisebb léptékű ügyekben. Nem volt ott az országgyűlés ülésein, sem a csatatéren, sem pedig feleségként 'a nagyok' mellett. A 73 éves grófnő mégis talált módot arra, hogy ne maradjon csupán szemlélője 1848/49-nek. „Írni, írni az utódok számára, én más egyebet nem tehetek” – mondja, s ez a felismerés őt arra ösztönzi, hogy megörökítse az eliramló napok emlékezetes mozzanatait.

Kilencven százalékban kiadatlanul maradt naplója egy világlátott, sokat olvasott, mélyen istenhívő és a hazáját forrón szerető nagyasszonynak a szemüvegén keresztül láttatja történelmünk eme sorsdöntő időszakát és annak szereplőit. Brunszvik Teréz egy rendkívüli kor rendkívüli gyermeke volt: Közép-Európa legelső óvodájának alapítója, a kisdedóvás- és nevelés ügyének Apostola, aki a reformkori eredményekhez „egy cseppecskével” maga is hozzájárult. És neki a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban is van sok eredeti meglátása és mának szóló mondandója!

Az 1848/49. évi feljegyzések külön kötetben történő megjelentetése most, a 150. jubileum idején igazságszolgáltatás Brunszvik Teréznek, „a Haza Leányának”, akit az utókor erről az oldaláról eleddig nemigen ismert. „Az írás által a jövő nem­zedékeivel beszélgetünk” – mondogatta, miközben a sorait (bevallottan nekünk is) rótta. Hagyjuk, hogy e sajátos párbeszéd közte és köztünk végre elkezdődhessék!

Szerző
Brunszvik Teréz
Szerkesztő
Hornyák Mária
Cím
„Magyarország, Veled az Isten!”
Alcím
Brunszvik Teréz naplófeljegyzései 1848–1849
ISBN
9789634460968
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
1999
Kötés
ragasztókötés
Oldalszám
280
Fordító
Rákóczi Katalin, Soós István
Formátum
A/5. (142 × 197 mm)