Szűrés
Recenzió
Termék részletek


A Pazsiczky-hagyaték

A Pazsiczky-hagyaték

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Termék ára
4 784 Ft
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
A XVIII. század közepén a Trencsén vármegyei Rajecen a Pazsiczky család tagjai alapították a korabeli Magyarország egyik jelentős orgonaépítő műhelyét, amelyben négy nemzedéken át, a XIX. század végéig mintegy kétszáz új hangszer készült. A család közelmúltban felbukkant, közel 80 darabos hagyatéka nemcsak a műhely, hanem egyúttal a honi orgonaépítészet történetének is kiemelkedő jelentőségű dokumentuma. A XIX. század vége előtti időből nem ismert más hasonló hazai gyűjtemény.

A hagyaték legkülönlegesebb része a XIX. század folyamán keletkezett közel félszáz ajánlati orgonarajz. Ezeken jórészt olyan orgonaszekrények ábrái sorakoznak, amilyenek a műhelyben már a XVIII. század utolsó harmadában is készültek. Így e lapok bemutatják a család szinte teljes bútorműves tevékenységét, s egyben tanúsítják a késő barokk hagyomány továbbélését a XIX. század végéig.

A dokumentumok között található az 1757-ben megkezdett, de később elkallódott szlovák nyelvű műjegyzék egy XIX. századi kéziratos másolata és kiegészítése, melynek elemzése először ad pontos képet a műhely tevékenységének változásairól és területi kiterjedéséről.

Családi iratok segítségével sikerült a rajeci anyakönyvekből azonosítani az orgonaépítők többségét, és vázlatosan megrajzolni az eddig ismeretlen Pazsiczky-családfát.

A gyűjtemény leírása és legtöbb darabjának képe egy magyar, szlovák és német nyelvű albumban, az LFZF Egyházzenei Kutatócsoportja által 2017-ben elindított Musica Sacra Hungarica sorozat harmadik köteteként jelent meg.
Sorozatcím
Musica Sacra Hungarica
Szerző
Hock Bertalan, Enyedi Pál
Cím
A Pazsiczky-hagyaték
Alcím
Rajzok és dokumentumok egy XVIII–XIX. századi felső-magyarországi orgonaépítő műhelyből
ISBN
9789637181603
Kiadó
Argumentum – LFZE Egyházzenei Kutatócsoport
Kiadás időpontja
2018
Kötés
keménytáblás
Oldalszám
200