Szűrés
Recenzió
Termék részletek


Szakrális kisemlékek Katymáron

Szakrális kisemlékek Katymáron
  • Szakrális kisemlékek Katymáron
  • Szakrális kisemlékek Katymáron

Termék ára
2 500 Ft
Termék kosárba helyezése
Nincs raktáron
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről

A török kiűzése után újratelepített Bácskában az élet anyagi feltételeit szorgos munkával megteremtő lakosság hamarosan létrehozta a kereszténység tanújeleit. Így történt ez Katymáron is, ahol a szakrális tér hangsúlyos elemeivé váltak a településen emelt szakrális kisemlékek, azaz a keresztek és a szobrok. Számuk a hívők vallásosságának és áldozatkészségének köszönhetően az idők során szépen gyarapodott.
A kezdetben fából készült és éppen ezért idővel korhadásnak indult fakereszteket a 20. század elejétől fokozatosan kőből emelt keresztekre cserélték fel, majd később a kereszteket leginkább műkőből készítették. A szakrális emlékek gyarapítását és gondozását a 2. világháború utáni időszak megtörte, sőt állagmegőrzés hiányában ezek jó részén a hanyatlás és a pusztulás jelei váltak szembeszökővé, ugyanakkor nem egy korábbi emlék teljes egészében eltűnt. A rendszerváltást követően a Katymáron élők körében egyre erőteljesebbé vált a törekvés, hogy megmentsék a múlt örökségeit: megújult a Vodica-kápolna, majd a település több szakrális kis emléke is. Ugyanakkor biztató jelei vannak a korábbi hagyomány föléledésének, amelyet jól érzékeltet egy 2005-ben és egy 2006-ban állított kereszt.
A jelen munka Katymár szakrális kisemlékeire, azoknak a múltban és a jelenben betöltött szerepére kívánja a figyelmet felhívni. Számba veszi mindazokat az emlékeket, amelyek a községen belül és annak határában kerültek fölállításra, beleértve azokat is, amelyek az első világháború után a községtől elcsatolt területeken az elcsatolást megelőzően létesültek. A kötet részletesen ismerteti és fényképekkel, továbbá rajzokkal illusztrálva mutatja be az egyes emlékeket, levéltári és más források alapján mondja el mindazt, amit egy adott emlék létesítéséről, illetve későbbi történetéről tudhatunk, és dokumentálja mai állapotát. Teszi mindezt tágabb, a község területén túlmutató összefüggésben, felvázolva a szakrális emlékek létesítésének általános jelenségeit, a kisemlékek közül a keresztek tipológiai sajátosságait, jelezve, az itt olvasható ismeretek nem csupán lokálisan fontosak, hanem a hazai kultúrtörténet egyetemes érdeklődésére is számot tarthatnak.

Szerző
Nebojszki László
Cím
Szakrális kisemlékek Katymáron
ISBN
9789634466963
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
2013
Kötés
ragasztókötés
Oldalszám
179