Szűrés
Recenzió
Termék részletek


A kínai költészet elméletéből

A kínai költészet elméletéből
  • A kínai költészet elméletéből

Státusz
NEM KAPHATÓ    
Termék ára
1 900 Ft
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
A kínai költészet az ókorban eredetileg a „zene”, a szertartási énekek és táncok szövegkönyveként kapott írásos formát, s ennek megfelelően az irodalom- vagy inkább költészetelmélet is a „zeneelmélet”, a szertartások – természetesen konfuciánus elméletének része, annak egyik elágazása volt.

A „zene” problémájáról konfuciánusok és kritikusaik sok vitát folytattak, amelynek bűvköréből a költészet elméletének csak a Han-dinasztia (i. e. 206.–i. sz. 220.) idején sikerült kiszabadulnia. Szertartásoktól független költészet – eltekintve most a népköltéstől – voltaképpen csak ebben a korban jön létre. Különösen a korszak végén lehetünk tanúi a költészet újabb virágkorának, s ekkor vetődik fel az a kérdés is, hogy vajon mi a költészet értelme. Cao Pi ezt így válaszolja meg: lelkiállapotaink kimondása révén önmagunk kifejezése. Ebben a gondolatban szembetűnő a taoizmus hatása, amely a konfucianizmus ellenlábasaként – s mégis azzal érdekes szimbiózisban – folyamatosan termékenyíti meg a régi kínai művészetet és gondolkodást.

Válogatásunk a legkorábbi és legnagyobb hatású elméleti írásokat tartalmazza, köztük például Lu Csi „A költészetről” című világhíres költeményét, amely lenyűgöző hitelességgel és mindmáig érvényesen tárja fel előttünk a költői alkotás folyamatának és dilemmáinak legmélyebb titkait.
Cím
A kínai költészet elméletéből
ISBN
9789634460801
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
1998
Kötés
ragasztókötés
Oldalszám
76