Szűrés
Recenzió
Termék részletek


Hit és értelem

Hit és értelem

Termék ára
3 900 Ft
Termék kosárba helyezése
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről
Az olvasó e kötetben – két tanulmányszerű és néhány publicisztikai írás, illetve eladásszöveg mellett – főleg alkalmi írásokat talál; mindezek azonban időrendben egy szellemi vállalkozás – egy „kétlépcsős” iskola(újra)alapítás – történetét is kirajzolják. Ebbe a vállalkozásba s az itt olvasható írásokra alkalmat jelentő helyzetekbe a szerző megingathatatlan elkötelezettséggel, könyörtelen hivatástudattal, mégis gyerekes naivitással, hályogkovácsként és mindemellett – vagy épp ezért – pánikszerű önkritikával, tudatosan ment bele. A naivitás abban a reményében mutatkozott meg, hogy az önkritika megóvja majd a baklövésektől és tévedésektől. Utóbb kiderült: e vállalkozásban ez volt az első – de nem az utolsó – tévedése.
Ennek ellenére megátalkodottan reméli, hogy amit eközben, félsikerek és háromnegyedkudarcok között lavírozva, leszűrt, annak van a pillanaton túlmutató érvényessége, és talán mások számára is használható tanulsága; de ezt végsőleg az olvasó jogosult eldönteni. A szerző azonban a számára érvényesnek tűnő tanulságok közül kettőt szívesen előrebocsát.
Az egyik az, hogy a jó ügyekért tett erőfeszítés a sikertől vagy kudarctól függetlenül is tartalmat ad az ember életének, s annak a ténynek az értéke, hogy az ilyen erőfeszítések között barátokra és szövetséges társakra talál, szintén siker- és kudarcfüggetlen. A másik: lehet derűsen, irigység és harag nélkül ülni vacak biciklin, s nem biztos, hogy az ér célba, aki Mercedesben ülve előz és száguld.
Szerző
Ifj. Bibó István
Cím
Hit és értelem
Alcím
Iskola- és egyházközeli írások
ISBN
9789634467946
Kiadó
Argumentum Kiadó
Kiadás időpontja
2018.07.27
Kötés
keménytáblás
Oldalszám
440