Product Details


A lengyel fejedelmek avagy hercegek krónikája és tettei

A lengyel fejedelmek avagy hercegek krónikája és tettei

-25%
Product price
2 100 Ft
Discount: 1 575 Ft
Add product to cart
Share
Functions
Short description
Gallus Anonymus – azaz a Gall Névtelen – az első ismert lengyel krónika szerzője, akinek személye legalább annyira rejtélyes, mint a magyar Anonymusé.


A Gall Névtelen, azaz a szakirodalomban Gallus Anonymusként ismert középkori gesztaszerző egyike Kelet-Közép-Európa első történetíróinak. A Nyugat-Európából feltehetően 1095 után először Magyarországra, majd onnan Lengyelországba ment szerző, aki jelen tudásunk szerint bencés szerzetes volt, és Szent Egyed valamelyik nyugat-európai kolostorából érkezett a térségbe, művét 1113–1115/1116 között készített e el Krakkóban.

A három könyvben összesűrített történet az 1102–1138 között uralkodott III., Ferdeszájú Boleszló lengyel fejedelem megrendelésére készült, és ennek megfelelően az uralkodó születésétől mondja el történetét egészen 1113-ig, illetve egyfajta bevezetőként képet ad a lengyel történelem és a Piastdinasztia kezdeteiről is.

A mű nemcsak élvezetes olvasmány, remek irodalmi stílusban megírt történet, hanem egyben a kelet-közép-európai régió egyik első, egyetlen kéz által írt történeti összefoglalója is, amely a lengyelen kívül egyaránt fontos forrása a korabeli magyar, cseh és orosz történelemnek, szövegként pedig jól illeszkedik a keresztes hadjáratok nyomán Nyugat-Európában kialakuló új szellemű gesztairodalomba. Remélhető, hogy magyar nyelvű fordítása nemcsak érdekes olvasmányként szolgál majd, hanem hasznos eszköze lesz az egyetemi és főiskolai oktatásnak is.
Author
Gall Névtelen
Title
A lengyel fejedelmek avagy hercegek krónikája és tettei
ISBN
9789634464655
Publisher
Argumentum Kiadó
Date of issue
2007
Binding
ragasztókötés
Oldalszám
308
Fordító
Bagi Dániel
Formátum
Fr/5.