Filter
Serial
Author
Editor
Title
Subtitle
Publisher
Sort
Recenzió

Pedagogy, Psychology

Main category >Pedagogy, Psychology

Sort by:

Iskolapszichológia 5. – Tíz alkalom
 
1 200 Ft
Out of stock
A tatai gimnázium névtára 1765–2002

Az olvasó e terjedelmes művel a tatai piarista és az Eötvös József Gimnázium tanárainak és végzős diákjainak névtárát veheti kezébe. A kötet kézirata négyéves kutatómunkával, alapos
forrásfeltárással készült el. A munka első kísérlet hazánkban arra, hogy az 1765-ös alapításától
szinte napjainkig, 2002-ig megörökítse egy gimnázium történetének talán legfontosabb adatait az utókor számára.
A társadalmi változások szempontjából megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a végzős osztályok anyakönyveiből kiírt adatok, amelyekből pontos képet kaphatunk a 18. és 19. században a gimnáziumba járt diákok nemzetiségéről, származásáról, vallási hovatartozásáról, tatai
lakhelyükről, a szülők vagy gondviselők lakóhelyéről és foglalkozásáról. A diákok szüleire vonatkozó adatok egyértelműen igazolják, hogy a 18. században a nemesek privilégiumaként megvalósuló oktatás, mint a műveltség megszerzésének egyik útja, a 19. század végére fokozatosan a polgárok, iparosok és közrendűek gyermekei számára is elérhetővé vált. 1914-től, amikor az iskolában először érettségiztek a diákok, az anyakönyvek már szűkszavúbbak, s ez a szűkszavúság jellemző maradt mindvégig.
Iskolatörténeti szempontból figyelemre méltó, hogy az adattár alapján közel két és fél évszázadon keresztül kísérhetjük nyomon a gimnázium nevének az oktatási törvények következtében bekövetkezett változásait, melyre tizennégy alkalommal került sor. Az iskola országos hírét bizonyítja, hogy tudásuk gyarapítására Nagy-Magyarország egész területéről érkeztek a gimnáziumba diákok. Egyes családok több generáción keresztül ragaszkodtak az iskolához.
A szaktárgyak változása a pedagógiatörténet kutatói, a más-más keresztnevek megjelenése pedig a névtannal foglalkozók számára jelenthet fontos forrásanyagot.
Bizonyos, hogy a névtár sok örömet okoz majd azoknak, akik lapjait forgatva szembesülnek saját, valamint családtagjaik és osztálytársaik a nevével.

 
3 500 Ft
Érzelmek, megküzdés és optimális élmény
A kötet az akadémikus pszichológia által megfogalmazott elvek és szerkesztési szabályok alkalmazásával kimunkált olyan mérési eljárásokat mutat be, amelyek az érzelmek a megküzdés és a személyiség átfogó tanulmányozásához alkalmazható megbízható eszközök. A kötetben ismertetésre kerülő tesztek reliabilitását és érvényességét a szerző által végzett hazai empirikus vizsgálatok is igazolták. A könyv egyes fejezetei egy-egy módszerről szólnak, bemutatva a mérési eljárásban operacionizált pszichol... 
2 000 Ft
Fekete Pedagógia   [NEM KAPHATÓ]
Fekete Pedagógia
A magunk részéről mindennél fontosabbnak tartjuk a felnövekvő nemzedékek testi-lelki-szellemi egészségét. Amikor az intézményes nevelésben, mindenekelőtt az iskolában tetten érhető fekete pedagógiáról beszélünk, ezt nem azért tesszük, hogy megingassuk az iskolába, a pedagógusokba vetett bizalmat. Nem az iskola, nem a pedagógusok rosszak. Az azonban nem tagadható, hogy vannak olyan körülmények, vannak olyan pedagógusok által alkalmazott eljárások, amelyek a diákok számára ártalmasak. Mindössze... 
1 900 Ft
  Integráció és inklúzió. Fejlesztő módszerek a közoktatásban
Az integráció nem válhat eredményessé, ha kizárólag szervezeti érdekből és szerkezeti szinten valósítjuk meg. Társfogalma az inklúzió, mely szemléleti elfogadást és befogadást jelent, együtt kell, hogy jelen legyen gondolkodásunkban.

Könyvünkben egy csokrot gyűjtöttünk össze integráló szervezeti megoldásokból és a különböző szakemberek eszköztárából. Van közöttük, amelyik konkrét módszert mutat be, és van aki szemléletével tanít.  
3 500 Ft
 

prev
12
next

Sort by: