Sort
Recenzió
Product Details


Festetics-kódex 1494 előtt – Régi magyar kódexek 20.

Festetics-kódex 1494 előtt – Régi magyar kódexek 20.
  • Festetics-kódex 1494 előtt – Régi magyar kódexek 20.

Status
NEM KAPHATÓ    
Product price
1 540 Ft
Share
Functions
Short description
Ez a két család címerével díszített kódex Kinizsi Pál feleségének, Magyar Benignának készült a törökverő hős által alapított nagyvázsonyi pálos kolostorban, testvérkódexével az 1513-ban másolt Czech-kódexszel együtt.

A Festetics-kódex Mária teljes kis-zsolozsmáját tartalmazza 32 zsoltár fordításával. Ezenkívül magánimádságokat találunk benne, köztük a Pál uram betegségéről szólót. Irodalomtörténetünk számára is fontos, hogy a kiállításában is legszebb reneszánsz nyelvemlékünk, a magánhasználatra szánt, főúri pártfogónak készült kódex őrizte meg Petrarca hét bűnbánati zsoltárának ilyen korai, első magyar fordítását.

Kiadványunk a kódex hasonmását, jegyzetekkel ellátott betűhű átiratát adja. A bevezető tanulmány foglalkozik a kódex leírásával, történetével, helyesírására és hangjelölésére vonatkozó tudnivalókkal, felsorolja tartalmát, és megadja a párhuzamos helyeket a többi magyar nyelvű kódexben.

Kötetünk mind a szélesebb olvasóközönségnek, mind a magyar nyelv-, irodalom- és művelődéstörténet szakembereinek érdeklődésére számot tarthat.
Serial
Régi magyar kódexek 20.
Editor
N. Abaffy Csilla
Title
Festetics-kódex 1494 előtt
Subtitle
Kinizsi Pálné imádságoskönyve. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata bevezetéssel és jegyzetekkel
ISBN
9789634460283
Publisher
Argumentum Kiadó – Magyar Nyelvtudományi Társaság
Date of issue
1996
Binding
keménytáblás
Oldalszám
868
Formátum
A/5. (vágott: 138 × 200 mm)