Sort
Recenzió
Product Details


Szakrális kisemlékek Katymáron

Szakrális kisemlékek Katymáron
  • Szakrális kisemlékek Katymáron
  • Szakrális kisemlékek Katymáron

Product price
2 500 Ft
Add product to Basket
Out of stock
Share
Functions
Short description

A török kiűzése után újratelepített Bácskában az élet anyagi feltételeit szorgos munkával megteremtő lakosság hamarosan létrehozta a kereszténység tanújeleit. Így történt ez Katymáron is, ahol a szakrális tér hangsúlyos elemeivé váltak a településen emelt szakrális kisemlékek, azaz a keresztek és a szobrok. Számuk a hívők vallásosságának és áldozatkészségének köszönhetően az idők során szépen gyarapodott.
A kezdetben fából készült és éppen ezért idővel korhadásnak indult fakereszteket a 20. század elejétől fokozatosan kőből emelt keresztekre cserélték fel, majd később a kereszteket leginkább műkőből készítették. A szakrális emlékek gyarapítását és gondozását a 2. világháború utáni időszak megtörte, sőt állagmegőrzés hiányában ezek jó részén a hanyatlás és a pusztulás jelei váltak szembeszökővé, ugyanakkor nem egy korábbi emlék teljes egészében eltűnt. A rendszerváltást követően a Katymáron élők körében egyre erőteljesebbé vált a törekvés, hogy megmentsék a múlt örökségeit: megújult a Vodica-kápolna, majd a település több szakrális kis emléke is. Ugyanakkor biztató jelei vannak a korábbi hagyomány föléledésének, amelyet jól érzékeltet egy 2005-ben és egy 2006-ban állított kereszt.
A jelen munka Katymár szakrális kisemlékeire, azoknak a múltban és a jelenben betöltött szerepére kívánja a figyelmet felhívni. Számba veszi mindazokat az emlékeket, amelyek a községen belül és annak határában kerültek fölállításra, beleértve azokat is, amelyek az első világháború után a községtől elcsatolt területeken az elcsatolást megelőzően létesültek. A kötet részletesen ismerteti és fényképekkel, továbbá rajzokkal illusztrálva mutatja be az egyes emlékeket, levéltári és más források alapján mondja el mindazt, amit egy adott emlék létesítéséről, illetve későbbi történetéről tudhatunk, és dokumentálja mai állapotát. Teszi mindezt tágabb, a község területén túlmutató összefüggésben, felvázolva a szakrális emlékek létesítésének általános jelenségeit, a kisemlékek közül a keresztek tipológiai sajátosságait, jelezve, az itt olvasható ismeretek nem csupán lokálisan fontosak, hanem a hazai kultúrtörténet egyetemes érdeklődésére is számot tarthatnak.

Author
Nebojszki László
Title
Szakrális kisemlékek Katymáron
ISBN
9789634466963
Publisher
Argumentum Kiadó
Date of issue
2013
Binding
ragasztókötés
Oldalszám
179