Sort
Recenzió
Product Details


Crescit eundo – A Magyar Könyvszemle és a MOKKA-R egyesület füzetei 4.

Crescit eundo – A Magyar Könyvszemle és a MOKKA-R egyesület füzetei 4.

Product price
2 600 Ft
Add product to Basket
Share
Functions
Short description
Vizkelety Andrásné Ecsedy Judit az Országos Széchényi Könyvtár Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztályának munkatársa. Évtizedek óta a nyomdászat- és könyvtörténet nemzetközileg is elismert, jeles kutatója. Számos nyomda történetének és betűkészletének egyedi feldolgozását követően szintézisbe foglalva is megírta a magyarországi nyomdászat kézműipari korszakának történetét. Útjára indította továbbá az összes hazai nyomda teljes készletét a XVII. század végéig bemutató repertórium-sorozatot. Bibliográfiát állított össze a titkos nyomdahelyű régi magyar könyvekről. Neki köszönhető a XVIII. századi retrospektív nemzeti bibliográfia egyik kiegészítő kötete és készülő pótköteteinek gondozása. Emellett az RMNy-vállalkozás nyomdatörténeti szakértője.

A kötet mottójául egyik kedves nyomdászjelvényének jelmondatát választottuk, amely találóan jellemzi pályáját. A Crescit eundo = Haladva növekszik felirat arra utal, hogy az előmenetel, a mind magasabbra jutás feltétele a fokozatosság.

E kötetbe azon tanítványok, munkatársak, szakemberek tanulmányait gyűjtöttük össze, akik használták, használják munkásságának valamelyik darabját, építenek eredményeire. Az így összeállt, változatos tematikájú kötet tükre annak, hogy milyen sokirányúan hatnak V. Ecsedy Judit kutatásai. Számos írás áll kapcsolatban a nyomdászjelvényen látható szedőszekrénnyel és könyvsajtóval, de – az Ünnepelt személyén kívül – talán legjobban az angyal kezében látható könyv, pontosabban „régi magyar könyv” köti össze őket.
Serial
A Magyar Könyvszemle és a MOKKA-R egyesület füzetei 4.
Title
Crescit eundo
Subtitle
Tisztelgő tanulmányok V. Ecsedy Judit 65. születésnapjára
ISBN
9789634466390
Publisher
Argumentum – Országos Széchényi Könyvtár
Date of issue
2011
Binding
ragasztókötés
Oldalszám
276
Formátum
B/5.