Sort
Recenzió
Product Details


Székelyföldi intézményi sors

Székelyföldi intézményi sors
  • Székelyföldi intézményi sors

Product price
2 600 Ft
Add product to Basket
Share
Functions
Short description
A kötet két nagy múltú, alulról jövő kezdeményezéssel alapított, helyi és magyar állami segítséggel fenntartott és fejlesztett, majd Trianon után viszontagságos évtizedeket megélt emblematikus intézmény története révén mutatja meg a székelyföldi kisebbségi kultúra sorsát. A kérdéses két intézmény közül az egyik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a másik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára.

A jó egy évszázadot átfogó mű nagy szellemi formátumú egyéniségek drámájában, magyar közösségi és román állami érdekek ütközésében, politikusi ambíciók tükrében követi a két kulturális intézmény sorsát, gyűjteményeinek alakulását, különös tekintettel a könyvtári állományra. A két intézmény közül meghatározóbb szerepe mindig is az Erdély egészére kisugárzó Székely Nemzeti Múzeumnak volt. Történetének a kötet által taglalt korszakait a döntéshozó személyiségek működéséhez kötve mutatja be a szerző. Mivel a két intézmény sorsa csak a létüket és működésüket nagyban meghatározó erdélyi és székelyföldi körülmények, a kisebbségi-többségi viszonyrendszer, a kisebb és nagyobb történelmi fordulatok szövevényének figyelembe vételével érthető meg, a szerző ezt a hatásrendszert is vizsgálja.

A mű terjedelmileg nagyobb részében a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményeivel foglalkozik, és csak kisebb terjedelemben tér ki a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának állományára. Mindezt a ma fellelhető nyomtatott források felhasználása és helyszíni levéltári kutatások alapján teszi. A Székely Nemzeti Múzeum esetében külön fejezetek szólnak az intézményvezetők működésével fémjelzett korszakokról és különféle intézményalakító tényezőkről.

A Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára esetében a szerző többek között Jakó Zsigmond kutatásaira támaszkodva a Református Kollégium és a könyvtár egybefonódó történetét vizsgálja, Külön hangsúlyt kap a a műben miként az Székely Nemzeti Múzeum esetében is a gyűjtemény elhelyezésének a története, az ehhez kapcsolódó kálvária ismertetése, valamint a gigantikus erőfeszítések árán megvalósult és végső megoldást jelentő építkezés bemutatása.

A feldolgozás módszerét tekintve a szerző következetesen az anyag által kínált tanulságokból vonta le következtetéseit. Műve részletesen adatoló jellegű, ezért további kutatások alapjául is szolgálhat. Tudományos szempontból igényt tarthat a könyvtártörténeti, erdélyi intézménytörténeti, általános könyvtártudományi, gyűjteménytörténeti, és a kisebbségtörténeti kutatók figyelmére. De haszonnal forgathatja mindenki, akinek érdeklődése a két intézmény sorsa és Erdély magyar kultúrtörténete felé fordul.
Author
Dani Erzsébet
Title
Székelyföldi intézményi sors
Subtitle
két meghatározó kulturális közgyűjtemény történetének tükrében
ISBN
9789634467441
Publisher
Argumentum Kiadó
Date of issue
2015
Binding
ragasztókötés
Oldalszám
340
Formátum
A/5. (142 × 197 mm)