Sort
Recenzió
Product Details


Wer mag wohl die junge, schwarzäugige Dame seyn?

Wer mag wohl die junge, schwarzäugige Dame seyn?

Status
NEM KAPHATÓ    
Share
Functions
Short description
A tanulmánykötet a régió német tanszékeinek diákjai és oktatói, az egyes németországi kutatóhelyek, valamint a magyar–német kapcsolatok iránt érdeklődő hungarológusok részéről megfogalmazott igénynek tesz eleget: korszerű és színvonalas tanulmánykötetekben kell felmérni a Kárpát-medence eddig elhanyagolt német kultúráját, és be kell építeni ezt a sajátos jelenséget mind a német, mind pedig a helyi nemzeti kultúrák és irodalmak rendszerébe. A fiatal germanisták konferenciájának eredményeképp létrejött kötet módszeresen végigveszi a Kárpát-medence német nyelvű irodalmainak megközelítési problémáit, regionális tagozódását, a többségi irodalmakhoz (magyar, román, szlovák stb.) való viszonyát, valamint áttekinti az esztétikai ítélethozatal mechanizmusát, amely azért nehéz kérdése ennek a filológiának, mert eltérő érdekrendszerek és kultúrák metszéspontjában áll a tárgyául szolgáló kisebbségi irodalom. A kötet a legjelentősebb alkotókat mint paradigmatikus jelenségeket tárgyalja, és végül elméleti következtetéseket von le a modern regionális irodalomtörténet-írás számára.
A kiadvány magas tudományos igényességgel készült, így kitűnően alkalmazható az egyetemi oktatásban és a tudományos tájékozódásban.
Serial
Budapester Beiträge zur Germanistik 41.
Editor
Werner Biechele, András F. Balogh
Title
Wer mag wohl die junge, schwarzäugige Dame seyn?
Subtitle
Zuordnungsfragen, Darstellungsprinzipien, Bewertungskriterien der detsch(sprachig)en Literatur in Ostmittel- und Südosteuropa
Language
német
Date of issue
2002
Binding
ragasztókötés
Oldalszám
192